Awokado, mango, mozzarella. Prosta, ale niezwykła sałatka

Klasyczna caprese, czyli pomidory z mozzarellą, to nuda! Proponujemy zmodyfikowaną, bardzo zdrową i kolorową wersję sałatki z mozzarellą – w sam raz na letni poranek!

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 kula dobrej mozzarelli
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Świeża bazylia
  • Sól, świeżo mielony pieprz

Awokado i mango obieramy, usuwamy pestki i oba owoce kroimy w plasterki, które układamy na talerzu naprzemiennie, przetykając je pokrojonym w dość grube plastry serem. Ocet i oliwę  mieszamy z odrobiną soli (najlepiej składniki umieścić w słoiku, szczelnie zamknąć i mocno wstrząsnąć kilka razy, by powstała emulsja). Otrzymanym sosem polewamy sałatkę i dekorujemy świeżymi listkami bazylii. Całość oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *