Jeżeli macie nieprzepartą ochotę na domowy wypiek na śniadanie, a czasu i chęci mało, użyjcie tego przepisu. Co prawda określenia „domowy wypiek” i „kuchenka mikrofalowa” brzmią być może nieco świętokradczo, ale odrzućcie złe skojarzenia. Efekt jest naprawdę świetny i, co najważniejsze, błyskawiczny.
Czekoladowe babeczki
Składniki:
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 3 łyżki powideł śliwkowych
Suche składniki dokładnie mieszamy w misce, wbijamy jajko, dodajemy mleko i olej. Całość mieszamy na gładką masę. Dodajemy powidła.
Wlewamy ciasto do wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą kubeczków do 1/3 wysokości. Kuchenkę mikrofalową ustawiamy na największą moc i uruchamiamy na 2-3 minuty (w zależności od mocy; za pierwszym razem najlepiej obserwować babeczki podczas gotowania, by uniknąć niekontrolowanego wykipienia masy).
Najlepsze na ciepło w towarzystwie pysznej latte!