Brioche con gelato – rozweselający smak Sycylii

Macie ochotę na coś słodkiego, pysznego i zupełnie niezwykłego? Zainspirujcie się tym sycylijskim specjałem!
Jeśli myślicie, że lody na śniadanie to szczyt ekstrawagancji, nie jedliście jeszcze Brioche con gelato. Sprzedawany na Sycylii śniadaniowy specjał składa się ze słodkiej bułki i… lodów o dowolnym smaku.
Składniki na wersję waniliową z owocami:

  • Słodka bułka maślana, najlepiej drożdżowa typu brioszka lub chałka
  • Kilka łyżek lodów waniliowych i śmietankowych dobrej jakości
  • 2 łyżki malin (mogą być mrożone)

Wersja pistacjowa:

  • Bułka – jak wyżej
  • Kilka łyżek lodów pistacjowych
  • Łyżka lodów waniliowych
  • Garść orzechów pistacjowych, niesolonych

Bułkę przepoławiamy, między połówkami umieszczamy lody. W wersji owocowej dodajemy maliny, lody pistacjowe posypujemy orzeszkami. Złożoną kanapkę możemy udekorować listkiem mięty. Jemy od razu!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *