Carpaccio z buraków

Brzmi dość zabawnie, ale ta modna ostatnio potrawa jest naprawdę pyszna, a przy tym bardzo zdrowa i lekka! Wegetarianie, osoby na diecie i smakosze – to coś dla Was!

Jedyny problem z tym daniem jest taki, że buraki trzeba upiec, by były aromatyczne i soczyste. To oczywiście trwa, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić to poprzedniego wieczora, a nawet kilka dni wcześniej – upieczone, w lodówce przetrwają nawet 3-4 doby. Naprawdę warto – smak upieczonych w folii buraków jest nieporównywalny do tych znanych wszystkim, gotowanych.

Składniki:

  • 2 buraki
  • Rukola
  • Garść orzechów włoskich
  • Garść pestek słonecznika
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Ser feta
  • Sól, pieprz

Oliwę mieszamy z ziołami prowansalskimi, przeciśniętym przez praskę czosnkiem,sokiem z cytryny, solą i pieprzem, odstawiamy na 15 minut. Buraki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, osuszamy, po czym smarujemy przyprawioną oliwą (zostawmy kilka łyżek dressingu do polania gotowej potrawy) i każdy szczelnie owijamy folią aluminiową. Tak przygotowane warzywo najlepiej wstawić do lodówki, by dobrze się zamarynowało – nawet na kilka lub kilkanaście godzin; jeśli jednak nie mamy na to czasu, możemy od razu wstawić buraki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez półtorej godziny. Po tym czasie studzimy dokładnie buraki i kroimy w jak najcieńsze plastry (najlepiej użyć do tego tzw. mandoliny). Plastry układamy na dużym talerzu wyłożonym rukolą, tak by lekko na siebie nachodziły. Orzechy i pestki słonecznika prażymy na suchej patelni i rozrzucamy na plastrach buraka. Na wierzch kruszymy ser feta, całość polewamy dressingiem. Carpaccio gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *