Cesarskie śniadanie

Kuchnia austriacka kojarzona jest z jednej strony z ciężkostrawnymi mięsiwami i pożyczonymi od czeskich sąsiadów potrawami mącznymi, a z drugiej – z wyszukanymi słodkimi arcydziełami wiedeńskich cukierników. Kaiserschmarren stoi gdzieś pomiędzy tymi kategoriami – lekkie, puszyste ciasto o  dworskim – jak sama nazwa wskazuje – rodowodzie smakuje niebiańsko, ale jednocześnie sprawia wrażenie potrawy dość prymitywnej i raczej mało wyrafinowanej. Ta dwoistość obecna jest nawet w samej nazwie przysmaku:  „Kaiser” oznacza to, co cesarskie, natomiast „Schmarren” to, no cóż… ścinki, śmieci, odpadki.

Tymczasem „cesarskie ścinki” zjemy w Austrii niemal wszędzie – od eleganckich wiedeńskich kawiarni po alpejskie gospody. Smakuje wspaniale wszędzie i o każdej porze – ale najlepiej w mroźny poranek!

„Omlet cesarski” to trochę inna wersja znanego nam dobrze omletu typu „naleśnikowego”. Delikatne, chrupiące i puszyste ciasto z jabłkami bardziej przypomina nasze swojskie racuchy.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 100 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • spora garść rodzynek, uprzednio namoczonych w rumie (od godziny do nawet kilku godzin wcześniej) masło cukier puder cynamon
  • 3 łyżki płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni
  • jeśli macie więcej czasu – mrożone śliwki; jeśli mniej – powidła śliwkowe

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy w osobnej miseczce i ostrożnie łączymy z pianą. Powoli dosypujemy mąkę, wlewamy mleko i miksujemy całość na gładką, puszystą masę.

Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy na patelnię rodzynki na około pół minuty, po czym wlewamy ciasto. Smażymy na średnim ogniu, aż spód będzie delikatnie przypieczony, obracamy na drugą stronę. Podczas smażenia omlet posypujemy cukrem z obu stron, a gdy ten zacznie karmelizować – drewnianą łopatką dzielimy omlet na niewielkie kawałki i mieszamy.

Cukier puder przesiewamy z cynamonem i posypujemy gorący omlet.

Rozmrożone śliwki smażymy na maśle i podajemy z omletem; ewentualnie zastępujemy je zimnymi lub podgrzanymi powidłami.

Guten Appetit 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *