Cynamonowe bułeczki – śniadanie po szwedzku według Ikei

Bułeczki cynamonowe Kanelbullar podbijają serca i podniebienia. Są niewiarygodnie dobre, tak dobre, że  nie warto zmieniać czegokolwiek w oryginalnym przepisie. No, może tylko podwoić proporcje…

Przepis na oryginalne szwedzkie bułeczki cynamonowe pochodzi z rewelacyjnej książki FIKA. Przepisy na 30 klasycznych wypieków. Od małych ciasteczek po świąteczne ciasta wydanej przez… IKEA (więcej o książce tutaj). Inspirujące, choć proste receptury i piękne zdjęcia zachęcają do eksperymentów, które najczęściej okazują się bardzo udane, te bułeczki pozostają jednak absolutnym śniadaniowym hitem. Można zrobić więcej tych pyszności, zamrozić i odgrzewać na śniadanie w piekarniku. Polecam!

Składniki:
50 gram drożdży
125 gram roztopionego masła
½ litra ciepłego mleka
150 ml cukru pudru
Szczypta soli
Około 1 ½ litra mąki
Nadzienie:
75 gram miękkiego masła
75 ml cukru pudru
2 łyżki cynamonu
1. Wymieszaj drożdże z ciepłym mlekiem i roztopionym masłem. Dodaj cukier, sól i mąkę. Zagnieć ciasto i odstaw na 20 min do wyrośnięcia. W międzyczasie wymieszaj składniki na nadzienie.
2. Przekrój ciasto na dwie równe części. Każdą z części rozwałkuj, posmaruj nadzieniem, zwiń jak roladę i pokrój na 20 kawałków. Poukładaj je na blaszce do pieczenia i odstaw na kolejne 30 min do wyrośnięcia. Posmaruj jajkiem i posyp cukrem. Piecz w piekarniku
przez około 5-7 minut, w temperaturze 250oC.

Podawaj na ciepło ze szklanką mleka.

Przepis z książki FIKA. Przepisy na 30 klasycznych wypieków. Od małych ciasteczek po świąteczne ciasta

Autorzy: Fredrik Jansson & Anders Hegerfors

TITEL Books AB dla IKEA Food Services AB, 2012

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *