W ostatnich latach bardzo dużą popularnością cieszy się mięso wołowe. Jednak od lat sporo kontrowersji budzi spożywanie czerwonego mięsa, w tym wołowiny. W tym artykule wyjaśnimy, czy tego rodzaju mięso jest zdrowe, a także podpowiemy, jak je przygotować.
Czym jest wołowina?
Warto mieć świadomość, że wołowina to mięso, które uzyskuje się z dorosłego byka. Jasnoczerwoną barwą cechuje się świeże mięso wołowe. Od ilości podstawowego barwnika hemowego, czyli mioglobiny zależy stopień nasycenia barwy. Delikatnym i surowiczym smakiem odznacza się surowa wołowina. Surowe mięso w smaku przypomina trochę krew. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że intensywniejszy zapach ma mięso starszych zwierząt. Najpopularniejsze rodzaje wołowiny to: szponder, karkówka, polędwica, rozbratel, goleń, udziec oraz antrykot. Mięso wołowe zawiera więcej przyswajalnego żelaza niż mięsa innych gatunków zwierząt rzeźnych. Dodatkowo jest źródłem witamin z gruby B, a także witaminy A, E oraz D. Wołowina cechuje się również bardzo niską zawartością tłuszczu, mniej więcej na poziomie 5%. Ten tłuszcz ma jednak niekorzystny skład kwasów tłuszczowych, ponieważ przeważają w nim tłuszcze nasycone. To sprawia, że osobom z problemami układu sercowo-naczyniowego takie mięso nie jest polecane. Urozmaicona pod względem spożywanych gatunków mięsa powinna być dieta dziecka. Rodzice zazwyczaj podają dzieciom drób, królika oraz cielęcinę. Jednak w dziecięcym menu spokojnie może pojawić się również mięso wołowe. Trzeba jednak podkreślić, że mięso chude będzie najrozsądniejszym wyborem. Chodzi głównie o to, żeby zawartość tłuszczów była jak najmniejsza. Ocena wizualna jest najważniejszym kryterium zakupu mięsa wołowego. Niezwykle istotny czynnik to barwa, która musi być jasnoczerwona oraz intensywna. Mięso powinno odkształcać się pod wpływem nacisku i musi być sprężyste. Jeśli porcja jest zapakowana hermetycznie to sprawdź datę przydatności do spożycia. Warto również się przyjrzeć, czy opakowanie nie jest naruszone, ponieważ wtedy powietrze może dostać się do środka.
Czy wołowina jest zdrowa?
W dobrych sklepach mięsnych należy kupować wołowinę oraz inne gatunki mięsa. Kupione mięso przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce. Dłużej pozostanie świeże, jeśli będziesz je przechowywać w jednym kawałku. Obecnie całą gamą rodzajów mięsa wołowego dysponują sklepy. Antrykot lub rostbef nadają się doskonale do przyrządzenia karkówki lub steka. Warto mieć na uwadze, że wieprzowina zawiera więcej witaminy B1, B2 oraz E. Jednak wyższą zawartością witaminy B12 cechuje się wołowina. Mięso wołowe ma też więcej cynku oraz żelaza. Aktualne stanowisko Instytutu Żywności i Żywienia wskazuje na to, żeby ograniczyć spożycie mięsa czerwonego do 500 g na tydzień. Z pewnością żadnych negatywnych konsekwencji dla zdrowia nie powinno przynieść sporadyczne sięgnięcie po wołowinę. Zastosowanie delikatnej formy obróbki mięsa będzie naprawdę zdecydowanie zdrowszym wyborem.