Szybkie i zdrowe gotowanie jest dla wielu gospodyń domowych jak spełnienie marzeń. Niekiedy jednak brakuje pomysłu lub odpowiedniego sprzętu do przygotowania tego typu obiadu. Jest jednak rozwiązanie – dania jednogarnkowe. Oto nasze porady oraz wskazówki jak przygotować pyszne i szybkie dania jednogarnkowe.
Dlaczego warto jest stawiać na dania jednogarnkowe?
Szukając pomysłu na zdrowy i szybki obiad często kierujemy się tym, by było w nim jak najmniej składników. Tymczasem nie jest to najlepszy sposób, ponieważ by wykonać go szybko oraz by było smacznie, nie jest konieczne ograniczanie się. Daniami, które idealnie nadają się na pożywne i efektowne obiady zdecydowanie są te, które można wykonać dosłownie w jednym garnku.
Ich największą zaletą jest fakt, iż możliwe jest wykonanie całego dania, bez konieczności brudzenia dużej ilości talerzy, patelni i garnków. Wystarczy jedno naczynie, które sprawdzi się idealnie. Ponadto możliwe jest robienie zarówno dań wegetariańskich, jak i takich, które mają w sobie mięso, a nawet ryby czy owoce morza.
Kolejnym argumentem przemawiającym za tym, aby robić dania jednogarnkowe jest to, iż zazwyczaj są one bardzo sycące, ze względu na swoją niekiedy gulaszową konsystencję, a ponadto możliwe jest przemycenie bardzo dużej ilości składników – zaczynając od warzyw, po różne rodzaje mięs. Z uwagi na to można również pozwolić na dozę eksperymentu łącząc składniki, które teoretycznie do siebie nie pasują.
Dania jednogarnkowe idealnie sprawdzają się do podania zarówno na obiad, jak i na kolacje. Nie będzie dużym fax pas podanie ich nawet jako wykwintne danie na przyjęciu. Wszystko zależy od własnych preferencji oraz wyobraźni co w naszym garnku się znajdzie.
Czym kierować się podczas przygotowywania dań jednogarnkowych?
Przed przyrządzeniem dań jednogarnkowych warto jest przede wszystkim ocenić na ile porcji danie będzie przygotowywanie. Jeśli liczba osób jest większa niż dwie, warto jest wybrać kilkulitrowy garnek, który pomieści wszystkie składniki. Ponadto warto pamiętać, że z początku składniki mogą mieć większą objętość, a podczas gotowania zaczną mięknąć i tym samym zmniejszą się ich rozmiary.
Gotowanie jednogarnkowe jest zazwyczaj bardzo zdrowe, ponieważ wystarczy niewielka ilość tłuszczu, zazwyczaj dodawanego jedynie na początku gotowania. W późniejszy czasie mięso oraz warzywa same zaczynają wydzielać wodę, w której dania jednogarnkowe są przygotowywanie.
Gotowanie jednogarnkowe zazwyczaj wymaga nie tylko posiada garnka, ale również bardzo użyteczna będzie przykrywka. To właśnie dzięki niej dania nabierają właściwej struktury, smaku jak również nabierają właściwej temperatury, w której powoli się gotują.
Gotowanie w jednym garnku często jest tak proste, a potrawy tak smaczne z uwagi na przyprawy. Dlatego warto jest ich sobie nie żałować i doprawiać tego typu potrawy według własnego uznania, nadając daniu wyjątkowego smaku.