Domowy chleb orkiszowy

Pieczenie chleba w domu to jeden z najfajniejszych trendów kulinarnych ostatnich lat. Czy może być coś lepszego niż zapach świeżego pieczywa z samego rana?

Zdrowy, naturalny i wbrew pozorom prosty do wykonania chleb z mąki orkiszowej – chrupiący na zewnątrz, lekko wilgotny w środku. Zero polepszaczy, spulchniaczy, sztucznych aromatów i barwników. Kto raz go upiecze, będzie wracał do tego przepisu!
Składniki:

  • 400 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 8g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  •   300 ml ciepłej wody
  • masło
  • spora garść otrąb

Mąkę przesiewamy z solą, mieszamy dokładnie w misce. W środku robimy dołek, dodajemy drożdże,  oliwę, miód i wodę. Dobrze wyrabiamy (przez 5 – 10 minut), aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia, choc może być jeszcze klejące (nie dosypujmy mąki). Ciasto przenosimy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 90 minut. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 50-60 min.

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *