Pieczenie chleba w domu to jeden z najfajniejszych trendów kulinarnych ostatnich lat. Czy może być coś lepszego niż zapach świeżego pieczywa z samego rana?
Zdrowy, naturalny i wbrew pozorom prosty do wykonania chleb z mąki orkiszowej – chrupiący na zewnątrz, lekko wilgotny w środku. Zero polepszaczy, spulchniaczy, sztucznych aromatów i barwników. Kto raz go upiecze, będzie wracał do tego przepisu!
Składniki:
- 400 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka soli
- 8g świeżych drożdży
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 300 ml ciepłej wody
- masło
- spora garść otrąb
Mąkę przesiewamy z solą, mieszamy dokładnie w misce. W środku robimy dołek, dodajemy drożdże, oliwę, miód i wodę. Dobrze wyrabiamy (przez 5 – 10 minut), aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia, choc może być jeszcze klejące (nie dosypujmy mąki). Ciasto przenosimy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 90 minut. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 50-60 min.
Nie ma nic lepszego jak orkiszowy robiony samemu!!!