Pyszna, zdrowa i uniwersalna. Dynia to warzywo, które możemy interpretować na różne sposoby. Wersja śniadaniowa? Proszę bardzo! Sycąca i rozgrzewająca, a przy tym wyrafinowanie smaczna. W sam raz na przedsionek jesieni. 

Składniki:

  • 300 g dyni
  • 100 g sera feta
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka w proszku
  • Garść łuskanych orzechów włoskich, uprażonych uprzednio na suchej patelni
  • Garść suszonej żurawiny
  • Kromki pszennego chleba
  • Dobre masło

Umytą i obraną dynię (jeśli to odmiana hokkaido, nie trzeba obierać) kroimy w plastry, usuwamy pestki, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, grubo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową i słodką papryką. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy około 30 minut, aż miąższ dyni zmięknie.

Kromki chleba podpiekamy, aż będą chrupkie. Każdą z nich smarujemy masłem, kładziemy na nich plastry dyni i posypujemy pokruszonym serem feta, prażonymi orzechami i suszoną żurawiną.

Kanapki jemy na ciepło.

Zobacz również ᐅ  Kokosowo-daktylowa kasza jaglana - o tym, że zdrowie może smakować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *