Pyszna, zdrowa i uniwersalna. Dynia to warzywo, które możemy interpretować na różne sposoby. Wersja śniadaniowa? Proszę bardzo! Sycąca i rozgrzewająca, a przy tym wyrafinowanie smaczna. W sam raz na przedsionek jesieni.
Składniki:
- 300 g dyni
- 100 g sera feta
- Oliwa z oliwek
- Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka w proszku
- Garść łuskanych orzechów włoskich, uprażonych uprzednio na suchej patelni
- Garść suszonej żurawiny
- Kromki pszennego chleba
- Dobre masło
Umytą i obraną dynię (jeśli to odmiana hokkaido, nie trzeba obierać) kroimy w plastry, usuwamy pestki, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, grubo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową i słodką papryką. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy około 30 minut, aż miąższ dyni zmięknie.
Kromki chleba podpiekamy, aż będą chrupkie. Każdą z nich smarujemy masłem, kładziemy na nich plastry dyni i posypujemy pokruszonym serem feta, prażonymi orzechami i suszoną żurawiną.
Kanapki jemy na ciepło.