Garść pomysłów na serek wiejski – na słodko, na słono…

Śnieżnobiałe ziarenka zanurzone w delikatnej śmietance. Prosty, naturalny skład, niewielka zawartość tłuszczu, mnóstwo białka, neutralny, subtelny smak. Kto go nie zna?Cottage cheese, czyli popularny „serek wiejski”, to produkt wywodzący się ze Stanów Zjednoczonych, choć niektórzy jego korzeni dopatrują się już u starożytnych Egipcjan. W Polsce pojawił się w 1992 roku i natychmiast zdobył sobie olbrzymie grono fanów wiernych do dziś. Tajemnica sukcesu tego produktu tkwi w jego uniwersalności: solo smakuje bardzo dobrze, ale wystarczy połączyć go praktycznie z dowolnym dodatkiem, by uzyskać zupełnie nowe danie. Ilość kombinacji jest nieograniczona. Zebraliśmy kilka fajnych pomysłów, uzyskując tym samym tygodniowe menu: każdego dnia zupełnie inne śniadanie!

Po treningu:

  • Serek wiejski
  • 1 mała lub ½ dużej ugotowanej piersi z kurczaka
  • Garść pistacji
  • Sól, pieprz

Mięso z kurczaka dzielimy na małe kawałki. Pistacje łuskamy i siekamy. Produkty łączymy z serkiem, doprawiamy solą i pieprzem.

150509_chivesNa ciepło:

  • Serek wiejski
  • 3 łyżki otrąb
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • Szczypiorek
  • Tłuszcz do smażenia

Serek wiejski dokładnie łączymy z jajkiem, otrębami, płatkami i drobno posiekanym szczypiorkiem, doprawiamy solą. Smażeymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, aż do zrumienienia.

435008_salmonWytrawnie:

  • Serek wiejski
  • Plaster wędzonego łososia
  • 1 awokado
  • Garść orzeszków pinii
  • Cytryna
  • Sól, świeżo mielony pieprz

Łososia siekamy w wąskie paski. Awokado kroimy w kostkę. Łączymy z serkiem wiejskim, dodajemy kilka kropel cytryny, sól i pieprz. Na wierzchu posypujemy orzeszkami piniowymi.

W zimowym klimacie:

  • Serek wiejski
  • 1 jabłko
  • Garść rodzynek
  • 1 łyżka miodu
  • Szczypta cynamonu
  • Garść uprażonych płatków migdałowych
  • Odrobina masła

1091074_cinnamon_2Jabłko obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy rodzynki i kawałki jabłka i smażymy, aż zmiękną. Serek łączymy z miodem i cynamonem, po czym dodajemy do niego gorącą masę jabłkową z rodzynkami, odsączając uprzednio tłuszcz. Całość mieszamy i posypujemy na wierzchu płatkami migdałowymi.

Owocowo:

  • Serek wiejski
  • 100 g mrożonych wiśni
  • ¾ opakowania cukru waniliowego
  • Garść płatków migdałowych, uprzednio uprażonych na suchej patelni
  • Odrobina masła
  • Szczypta kardamonu
  • Biszkopty waniliowe

1197407__2

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy rozmrożone wiśnie. Dodajemy cukier waniliowy, mieszamy i smażymy ok. 7 minut. Odsączamy tłuszcz i łączymy wiśnie z serkiem wiejskim. Dodajemy kardamon i płatki migdałowe, całość dokładnie mieszamy. Podajemy z waniliowymi biszkoptami.

Fit:

  • Serek wiejski
  • 1 jajko
  • Kiełki rzodkiewki
  • Po pół garści ziaren słonecznika i dyni, uprażonych na suchej patelni
  • Sól, pieprz

Jajko gotujemy na półmiękko, obieramy, wrzucamy do filiżanki i „rozdziabujemy” widelcem. Łączymy z serkiem, dodajemy kiełki rzodkiewki i pestki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

997564_basilikum_1Po włosku:

 

  • Serek wiejski
  • Kilka suszonych pomidorów
  • Kilka czarnych oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Świeża bazylia
  • Prażone ziarna słonecznika

Pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z serkiem, solimy do smaku. Dodajemy pomidory, oliwki i pół łyżeczki oliwy. Wszystko mieszamy, posypujemy na wierzchu ziarnami słonecznika i dekorujemy listkami bazylii.

Protalowe dania i przekąski

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *