Kojarzą się z dzieciństwem, wakacjami nad morzem i cudowną beztroską (również dietetyczną…) Nadeszło lato, może czas odświeżyć wspomnienia?

Gofry na śniadanie to świetny pomysł na wakacyjne śniadanie – najlepiej na tarasie albo balkonie, w dobrym towarzystwie i koniecznie z całym asortymentem pysznych dodatków: świeżych truskawek, konfitury wiśniowej i waniliowych lodów… Niestety, są dwa minusy takiej uczty: przygotowanie gofrów wymaga nieco czasu i… odpowiedniego sprzętu. Jeśli jednak dysponujecie gofrownicą, koniecznie nauczcie się robić gofry idealne!

Domowe gofry – składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki stopionego masła (nie może być gorące!)

Mąkę przesiewamy, mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy oddzielone od białek żółtka, wlewamy mleko i masło. Miksujemy wszystko na gładką, puszystą masę – na powierzchni powinny być widoczne pęcherzyki powietrza. Białka ubijamy osobno na sztywną pianę, którą następnie dodajemy do ciasta, mieszając w taki sposób, by maksymalnie napowietrzyć ciasto. Pozostawiamy  masę na ok. 20 minut w temperaturze pokojowej, po czym przenosimy łyżką do rozgrzanej uprzednio gofrownicy. Pieczemy gofry około 15 minut (czas zależy od mocy urządzenia) – powinny być delikatnie złociste, chrupkie na zewnątrz i puszyste w środku. Po upieczeniu stawiamy gofry pionowo do odparowania (zwiększy to ich kruchość) i podajemy ciepłe.

Zobacz również ᐅ  Cynamonowe bułeczki - śniadanie po szwedzku według Ikei

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *