Istnieje teoria, że by żyć w pełni fit, nie należy spożywać żadnych słodyczy. Jednak istnieje odstępstwo od tej reguły, które potwierdza, że niektóre gatunki czekolady nie tylko nie szkodzą zdrowiu, ale są wręcz zalecane do codziennego jej spożycia. Mowa tu oczywiście o gorzkiej czekoladzie.

Czy charakteryzuje się gorzka czekolada?

Nie każdy lubi smak gorzkiej czekolady, jednak nie należy się zniechęcać. Co prawda gorzka czekolada cechuje się nieco cierpkim smakiem i nie jest tak słodka, jak mleczna, jednak jej właściwości rekompensują każde niedogodności.

Gorzka czekolada posiada bardzo wysoką zawartość kakao, która oscyluje między 70%, a nawet 99% zawartości w produkcie. Oczywiście ma ona głęboki, ciemny kolor, a im więcej kakao, tym ciemniejsza, a tym samym jej smak jest bardziej cierpki i intensywny.

Wysokiej jakości czekolady gorzkiej, jakie oferuje każdy prestiżowy sklep ze słodyczami online cechuje również chrupkość, bowiem przy łamaniu kawałeczków, powinna się rozkruszyć na drobne kawałeczki. Ma intensywny zapach, który jest niemal wyczuwalny przez opakowanie, bez jego otwierania.

Czekolada
Pieces of chocolate with ingredients on a wooden table

Dlaczego warto jeść gorzką czekoladę?

Jej dobrych właściwości jest naprawdę wiele. Przede wszystkim jest polecana osobom, które mają różnego rodzaju problemy z sercem. Ponadto zapobiega powstawaniu tego typu problemem w przyszłości. Regularne jej spożywanie może obniżyć ryzyko wystąpienia zawału, nawet do 40%.

Zobacz również ᐅ  Blog Roku 2012 - oddaj głos na Wolną Kuchnię!

Zapobiega powstawaniu miażdżycy i zakrzepów, które mogą doprowadzić do udaru mózgu. Zawarte w niej flawonoidy są naturalnymi substancjami, które niwelują powstanie złego cholesterolu. Ponadto odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych.

Czekolada może działać podobnie, jak kofeina, ponieważ już jej mała kostka może pomóc w myśleniu, zwiększa się koncentracja, a czas reakcji jest szybszy. Dlatego zamiast wypijać kilka kubków kawy dziennie lub innych napojów izotonicznych, warto zjeść kostkę czekolady gorzkiej.

Oczywiście nie należy zapominać o żelazie, jakie zawarte jest w czekoladzie gorzkiej. Wspomaga ono produkcję czerwonych krwinek, co jest szczególnie istotne zwłaszcza w podeszłym wieku. Osoby, które łapią często ostre skurcze, zamiast suplementów diety, powinny spożywać właśnie czekoladę, z powodu zawartego w nich magnezu. Również sprawdzi się ona np. po intensywnym treningu, ponieważ działa regenerująco na zmęczone komórki.

Osoby, które się odchudzają, powinny spojrzeć na ten produkt nieco łaskawszym okiem, ponieważ zjedzenie kostki dziennie może przynieść więcej korzyści, niż się wydaje. Przede wszystkim będzie to świetny zamiennik do słodyczy, za którymi ta często tęskni się podczas procesu zrzucania wagi. Jest ona bardzo sycąca, więc jedząc już jedną kostkę, nie tylko poczuje się nasycenie, ale nie będzie się miało ochoty na więcej. Ponadto spożywanie czekolady sprawia, że produkowana jest w mózgu serotonina, a przecież dobre samopoczucie podczas odchudzania, to niemal podstawa na drodze do upragnionego sukcesu.

Zobacz również ᐅ  Dania jednogarnkowe

Jak widać, każdy powinien odwiedzić sklep ze słodyczami online i zakupić swoją tabliczkę czekolady, niezależnie od wieku czy stanu zdrowia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *