Posmakowało Wam zestawienie słodkiej gruszki zapiekanej z serem camembert? W takim razie proponujemy nieco bardziej sycącą i smakowitą wariację na ten temat – prosto z patelni na Wasz talerz!
Smażony camembert na gruszce
Składniki:
- 1 krążek sera camembert
- 1 duża dojrzała gruszka
- 1 jajko
- Bułka tarta
- 2 łyżki masła
- Konfitura z żurawiny
- Winogrona jasne
- Grubo mielony czarny pieprz
Gruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Ser kroimy w krążki o grubości ok. 0,5 cm i przekrawamy je na pół (tak by powstały półksiężyce). Plasterki panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie plastry gruszki, oprószone uprzednio świeżo zmielonym pieprzem. Obsmażamy z każdej strony przez 2 minuty, po czym wrzucamy na patelnię plastry sera. Smażymy wszystko razem jeszcze przez 3 minuty, aż panierka ładnie się zrumieni, a gruszka będzie miękka. Wykładamy na talerz – jeden plaster gruszki na jeden plaster sera. Jemy na ciepło, z dodatkiem żurawiny i winogron.