Wino od samego rana? Jeśli w takiej formie, to dlaczego nie!
- 4 kromki pszennego chleba
- 250 g twardego żółtego sera (dobrej jakości parmezan, emmentaler, cheddar)
- 5 łyżek wytrawnego białego wina
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- Masło
Na patelni rozgrzewamy masło, kładziemy kromki chleba i delikatnie przysmażamy na złotawy kolor. Zdejmujemy z patelni i przekładamy na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Ser ścieramy na tarce lub kruszymy i umieszczamy w rondelku. Delikatnie podgrzewamy, gdy zacznie się rozpuszczać, dolewamy do niego wino i dodajemy przyprawy. Gotujemy na małym ogniu do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Uzyskaną pastą smarujemy grzanki.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Grzanki układamy na blaszce i zapiekamy przez 10 – 15 minut.
Możemy podać ze słodkimi winogronami, orzechami włoskimi czy konfiturą żurawinową – byle nie z keczupem, który zabije wszelkie smakowe subtelności!
Brzmi fantastycznie!
Muszę wypróbować!!
Aż zgłodniałam 🙂 uwielbiam chleb i sery i winkobędę zaglądała tu częściej 🙂 Pozdrawiam!
Zapraszam również na mojego bloga: passionatanyprice.blogspot.com/