Wino od samego rana? Jeśli w takiej formie, to dlaczego nie! 

  • 4 kromki pszennego chleba
  • 250 g twardego żółtego sera (dobrej jakości parmezan, emmentaler, cheddar)
  • 5 łyżek wytrawnego białego wina
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • Masło

Na patelni rozgrzewamy masło, kładziemy kromki chleba i delikatnie przysmażamy na złotawy kolor. Zdejmujemy z patelni i przekładamy na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Ser ścieramy na tarce lub kruszymy i umieszczamy w rondelku. Delikatnie podgrzewamy, gdy zacznie się rozpuszczać, dolewamy do niego wino i dodajemy przyprawy. Gotujemy na małym ogniu do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Uzyskaną pastą smarujemy grzanki.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Grzanki układamy na blaszce i zapiekamy przez 10 – 15 minut.

Możemy podać ze słodkimi winogronami, orzechami włoskimi czy konfiturą żurawinową – byle nie z keczupem, który zabije wszelkie smakowe subtelności!

Zobacz również ᐅ  Gruszka z camembertem

2 thoughts on “Grzanki à la Vaudoise – urok sprawdzonych połączeń

  1. Aż zgłodniałam 🙂 uwielbiam chleb i sery i winkobędę zaglądała tu częściej 🙂 Pozdrawiam!

    Zapraszam również na mojego bloga: passionatanyprice.blogspot.com/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *