Lepiej późno, niż wcale! Przepis na jajecznicę w interpretacji enfant terrible brytyjskiej gastronomii krąży po sieci już od dawna, u nas pojawia się dopiero teraz. Pozornie nie ma w nim nic rewolucyjnego, ale efekt jest piorunujący! Zazwyczaj kto raz spróbował tego sposobu przyrządzania, nie chce już innej jajecznicy.
Pamiętajcie o tym, żeby składniki były świeże i dobrej jakości– prawdziwe masło i ekologiczne jajka to podstawa!
Przepis pożyczamy z portalu doradcasmaku.pl.
Maślana jajecznica Gordona Ramsaya
Składniki:
- 3 jajka
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka śmietany kremówki
- Sól
- Pieprz
- Szczypiorek
Na patelni rozpuszczamy masło, wbijamy jajka. Smażymy jajecznicę. Gdy jajka będą już prawie ścięte, patelnię zestawiamy z ognia, dodajemy przyprawy i śmietanę i dokładnie mieszamy, nie wstawiając patelni ponownie na kuchenkę gazową. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek.
Ramsay podaje jajecznicę na croissancie z wędzonym łososiem, co wydaje nam się absolutnie idealnym zestawieniem!
A tak robi to sam bóg angielskiej kuchni: