Lepiej późno, niż wcale! Przepis na jajecznicę w interpretacji enfant terrible brytyjskiej gastronomii krąży po sieci już od dawna, u nas pojawia się dopiero teraz. Pozornie nie ma w nim nic rewolucyjnego, ale efekt jest piorunujący! Zazwyczaj kto raz spróbował tego sposobu przyrządzania, nie chce już innej jajecznicy.

Pamiętajcie o tym, żeby składniki były świeże i dobrej jakości– prawdziwe masło i ekologiczne jajka to podstawa!

Przepis pożyczamy z portalu doradcasmaku.pl.

Maślana jajecznica Gordona Ramsaya

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • Sól
  • Pieprz
  • Szczypiorek

Na patelni rozpuszczamy masło, wbijamy jajka. Smażymy jajecznicę. Gdy jajka będą już prawie ścięte, patelnię zestawiamy z ognia, dodajemy przyprawy i śmietanę i dokładnie mieszamy, nie wstawiając patelni ponownie na kuchenkę gazową. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek.

Ramsay podaje jajecznicę na croissancie z wędzonym łososiem, co wydaje nam się absolutnie idealnym zestawieniem!

A tak robi to sam bóg angielskiej kuchni:

 

Zobacz również ᐅ  Carpaccio z buraków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *