W zeszłym roku, jeszcze pod starym adresem, zamieściliśmy garść porad dotyczących pozornie prostej czynności, jaką jest gotowanie jajek. Z okazji nadchodzących świąt, podczas których wielu z nas zje (i nagotuje) naprawdę sporo jaj, pozwolimy sobie powtórzyć kilka wskazówek!
- Świeżość jajka możemy ocenić wkładając je do szklanki wypełnionej w 3/4 wodą. Świeże jajko pozostaje swobodnie na dnie szklanki. Im jajo starsze, tym ustawia się bardziej pionowo. Zepsute jajko wypływa ponad powierzchnię wody.
- Jajko należy włożyć do zimnej wody, doprowadzić ją do wrzenia i odczekać 2 minuty (jeśli jajka są małe) lub 2,5 min. (jeśli większe). Następnie jajka należy wyjąć i zalać zimną wodą.
- Istnieje też alternatywny sposób gotowania: jajko wkłada się do wrzącej wody. Wówczas należy odczekać 4 – 5 min., po czym schłodzic w zimnej wodzie.
- Nie gotujmy jajek zimnych, dopiero co wyjętych z lodówki.
- By skorupka nie pękała podczas gotowania, dosypmy do wody w garnku szczyptę soli.
- Jeśli wolisz jednak jajka na twardo, nie gotuj ich powyżej 12 minut, ponieważ po tym czasie zachodzą procesy chemiczne nadające żółtku gumowatą konsystencję i nieprzyjemny zapach.
- Obrane jajko można przechowywać w lodówce 2 dni, nieobrane – 4 dni.
Ciekawe triki i porady dotyczące nabiału znajdziecie również w poradniku kulinarnym Wolnej Kuchni.
Wesołych, smacznych świąt!