Super-chrupiący bekon – jak to zrobić?

Jeśli mieliście kiedyś okazję jeść prawdziwe „english breakfast”, to z pewnością wiecie, że jednym (dla wielu jedynym) z jego elementów wartych zapamiętania i odtworzenia jest fantastycznie chrupki bekon podawany do całej reszty wysokokalorycznych składników.

Wbrew pozorom te cieniutkie mięsne paseczki to wcale nie taka prosta sprawa. Po pierwsze, w Polsce możecie mieć problem ze zdobyciem „prawdziwego” bekonu. Mylony jest często z boczkiem, ale to jednak nie to samo: popularny u nas boczek to tzw. streaky bacon, dolna część półtuszy wieprzowej. Brytyjski bekon – back bacon – to dużo chudsze mięso z innych obszarów wieprzowiny, głównie z części grzbietowej wieprzka. Przy tym bekon nie jest peklowany ani wędzony – w przeciwieństwie do większości „naszych” produktów tego typu.

Czy więc nie mamy szans usmażyć sobie na śniadanie pysznych płatków chrupiącego mięsa? Spokojnie, nie musimy rezygnować z tej niezdrowej przekąski. Trzymajmy się tylko kilku zasad:

  • Po pierwsze, uważnie wybierajmy mięso. Kupujmy jak najchudszy, świeży surowy boczek i prośmy o pokrojenie go na bardzo cienkie plastry (bekonu nie trzeba kroić tak cienko).
  • Przed smażeniem opłuczmy mięso w wodzie i osuszmy starannie papierowym ręcznikiem.395787_breakfast
  • Nie kupujmy boczku paczkowanego – zawiera mnóstwo wody, którą puści na patelni.
  • Cienkie plastry boczku smażymy na suchej rozgrzanej patelni – nie dodajemy tłuszczu!
  • Smażymy na średnim ogniu, tak by tłuszcz z mięsa równomiernie i stopniowo się wytapiał.
  • Nie mieszamy i nie podrzucamy plastrów mięsa.
  • Gdy brzegi plasterków boczku będą już rumiane, delikatnie przewracamy je na drugą stronę.
  • Mięso smażymy tak długo, aż plasterki będą rumiane, chrupiące i lekko poskręcane – takie są najsmaczniejsze.
  • Jemy na gorąco, solo lub klasycznie – w towarzystwie fasolki, sadzonych jajek i pszennych tostów.

Uwaga! To nie jest przekąska na co dzień. Nawet najchudszy boczek zawiera mnóstwo nasyconych tłuszczów i kalorii, a w tradycyjnym angielskim zestawie śniadaniowym to już prawdziwa bomba cholesterolowa. Traktujmy ten rarytas jako okazjonalny wybryk. Smacznego!

 

10 Comments

  1. Martynosia

    Bekon sie raczej griluje, dlatego tez wiele starych brytyjskich kuchenek na gorze ponad palnikami ma gril (opiekacz). Na patelni nawet najchodszy bekon pusci sok i wode i bedzie bardziej ugotowany niz usmazony, a juz napewno nie taki chrupiacy o jakim piszesz;) dlatego najlepiej polozyc go na kratce pod gorna grzalka w piekarniku, podstawic bytwanke, aby wszystko co z niego wycieka na nia skapywalo i piec przez kilkanascie minut;) Dobrze sprawdza sie tez gril zamykany.

    Pozdrawiam!

  2. Boczniak

    Tak, tak. Będziemy również mieli problemy ze zdobyciem kartofli bo w Polsce często kartofel jest mylony z ziemniakiem, nieprawdaż. Ludzie! sprawdzajcie swoją wiedzę zanim zaczniecie pisać bzdury. Bekon to bardzo szerokie pojęcie, od boczku poprzez łopatkę aż do polędwicy. Nie ma prawdziwego czy nieprawdziwego bekonu. Jest za to wiele odmian bekonu w zależności od tego z jakiej części świni pochodzi i jak jest przygotowany. Te cieniutkie chrupiące paseczki (belly albo streaky bacon) to właśnie polski boczek. Angielski back bacon to grube kawały polędwicy których się cieniutkich, chrupiących nie przyrządza. Chrupkości, takiej jak w Anglii czy Ameryce nie osiągniemy bez mokrej lub suchej obróbki solą, saletrą i wieloma innymi konserwantami. Dopiero po długim moczeniu w solance, wysuszeniu i pokrojeniu w cieniutkie plasterki boczek wysmaży się na chrupko i na patelni i na grillu. Polecam lekturę en.wikipedia.org/wiki/Bacon

  3. Pingback: Fast Food rehabilitowany. Moda na burgery! - Wolna kuchnia - blog kulinarny dla ludzi z pasją.

  4. Pantofel

    Ta a później będziesz się raczyć wodą Borjomi (->> zywnoscbio.pl/woda-borjomi/) na ukojenie żołądka ; ) takie angielskie śniadania to raczej nie dla mnie. Wolę swojską jajecznicę z samą cebulką i odrobiną czosnku.

  5. StevePl

    Najbardziej podobny produkt znalazłem jest Krakus Krotoszyńska, ale jest bez tłuszczu. Jestem z Anglii (dlatego piszę źle), i to jest najbliżej produkt znalazłem. Smakuję dobrze kiedy jest smażony.

  6. Arek

    Co za brednie, boczek czy też bekon to jedno z najzdrowszych dań, nie trzeba bać się cholesterolu, nie wierzcie w głupie mity. Tłuszcz to samo zdrowie, szczególnie zwierzęcy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *