Kasza jaglana to kulinarny przebój ostatniego czasu, choć przecież znały ją już nasze babcie. Odkryta na nowo przez entuzjastów zdrowego żywienia, zdobywa serca i podniebienia w kolejnych przepisach i wariantach. Pełna witamin i składników mineralnych, oczyszcza organizm, rozgrzewa, przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu, a przy tym jest lekkostrawna i bezglutenowa. W wersji na słodko jest idealnym śniadaniem – nie tylko na zimę!
Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej
- Puszka mleka kokosowego
- garść wiórków kokosowych
- 500 ml wody
- Garść daktyli
- Laska wanilii
- 2 łyżki jasnego miodu
- Kilka pokruszonych migdałów i orzechów włoskich
- Szczypta soli
- Mała szczypta cynamonu
- Skórka otarta z 1/2 cytryny
Kaszę zalewamy mlekiem kokosowym i wodą, dodajemy sól, daktyle i skórkę cytrynową, wkładamy rozciętą laskę wanilii. Zagotowujemy, po czym gotujemy 20 minut na wolnym ogniu – kasza ma być miękka, a daktyle lekko rozgotowane. Wyjmujemy wanilię.
Na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe, przestudzamy.
Do ciepłej kaszy z daktylami dodajemy wiórki, cynamon i miód, mieszamy. Kaszę podajemy posypaną pokruszonymi orzechami i migdałami.
mmm… wygląda niebywale apetycznie! mniam