Kokosowo-daktylowa kasza jaglana – o tym, że zdrowie może smakować

Kasza jaglana to kulinarny przebój ostatniego czasu, choć przecież znały ją już nasze babcie. Odkryta na nowo przez entuzjastów zdrowego żywienia, zdobywa serca i podniebienia w kolejnych przepisach i wariantach. Pełna witamin i składników mineralnych, oczyszcza organizm, rozgrzewa, przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu, a przy tym jest lekkostrawna i bezglutenowa. W wersji na słodko jest idealnym śniadaniem – nie tylko na zimę!

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • Puszka mleka kokosowego
  • garść wiórków kokosowych
  • 500 ml wody
  • Garść daktyli
  • Laska wanilii
  • 2 łyżki jasnego miodu
  • Kilka pokruszonych migdałów i orzechów włoskich
  • Szczypta soli
  • Mała szczypta cynamonu
  • Skórka otarta z 1/2 cytryny

Kaszę zalewamy mlekiem kokosowym i wodą, dodajemy sól, daktyle i skórkę cytrynową, wkładamy rozciętą laskę wanilii. Zagotowujemy, po czym gotujemy 20 minut na wolnym ogniu – kasza ma być miękka, a daktyle lekko rozgotowane. Wyjmujemy wanilię.

Na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe, przestudzamy.

Do ciepłej kaszy z daktylami dodajemy wiórki, cynamon i miód, mieszamy. Kaszę podajemy posypaną pokruszonymi orzechami i migdałami.

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *