Zaczął się sezon na arbuzy – jeden z najsmaczniejszych, najładniejszych (ten kolor!) i najmniej kalorycznych owoców jakie istnieją. Będziemy się nimi zajadali całe lato, ale sezon otworzymy orzeźwiającym koktajlem w pięknym różowym kolorze, idealnym jako dodatek do śniadania we dwoje, jedzonym na tarasie w blasku porannego słońca… ale można go pić i samemu, na poprawę humoru. Ten bezalkoholowy drink sprawia, że myśli się o plaży i wakacjach, więc może lepiej nie pijcie go przed pracą – zostawcie sobie te przyjemność na niedzielne przedpołudnie!
Składniki:
- Ćwiartka arbuza
- 1 cytryna
- 1 limonka
- liście świeżej mięty
- 1 łyżeczka miodu lipowego
- lód
Z cytryny i limonki wyciskamy sok. Oczyszczony z pestek arbuz kroimy na kawałki i umieszczamy je w mikserze, najlepiej takim z funkcją kruszenia lodu – wówczas wraz z miąższem wkładamy kilka kostek lodu. Do miksera wrzucamy tez kilka listków świeżej mięty. Miksujemy na gładką lodową masę, którą łączymy z sokiem z cytryny i limonki oraz miodem. Podajemy natychmiast w pucharkach lub wysokich szklankach ozdobionych plasterkiem arbuza i miętą. Jeśli nasz mikser nie jest wyposażony w funkcję kruszenia lodu, do koktajlu przed podaniem wrzucamy po kilka lodowych kostek.