Ta prosta, ale oryginalna sałatka to prawdziwa bomba witamin, składników mineralnych i lekkiego białka. Samo zdrowie – również dla osób na diecie: jest lekkostrawna, niskokaloryczna i wysokoproteinowa.
Składniki:
- 5-7 średniej wielkości obranych krewetek
- 1 spora marchewka
- Salata liściasta lub rzymska
- 1 pomidor
- 1 ugotowane na twardo jajko
- Cytryna
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Sól, pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku
- Oliwa do smażenia
Krewetki skrapiamy sokiem z cytryny, czosnek rozgniatamy lub przeciskamy przez praskę, dodajemy do krewetek. Ocet mieszamy z małą szczyptą soli, dodajemy do oliwy, odstawiamy. Wrzucamy krewetki z czosnkiem na rozgrzaną oliwę. Smażymy 3 minuty na średnim ogniu, szybko je obracając, po czym odstawiamy wszystko do ostygnięcia. Marchewkę ścieramy na tarce. Sałatę rwiemy i wkładamy do miski. Pomidora i obrane jajko kroimy na ósemki, dodajemy do sałaty. Wrzucamy startą marchewkę i wszystko delikatnie mieszamy. Na wierzch sałatki kładziemy ostudzone krewetki. Polewamy oliwą z octem i oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dekorujemy plasterkami cytryny.