Ta prosta, ale oryginalna sałatka to prawdziwa bomba witamin, składników mineralnych i lekkiego białka. Samo zdrowie – również dla osób na diecie: jest lekkostrawna, niskokaloryczna i wysokoproteinowa. 

Składniki:

  • 5-7 średniej wielkości obranych krewetek
  • 1 spora marchewka
  • Salata liściasta lub rzymska
  • 1 pomidor
  • 1 ugotowane na twardo jajko
  • Cytryna
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • Oliwa do smażenia

Krewetki skrapiamy sokiem z cytryny, czosnek rozgniatamy lub przeciskamy przez praskę, dodajemy do krewetek. Ocet mieszamy z małą szczyptą soli, dodajemy do oliwy, odstawiamy. Wrzucamy krewetki z czosnkiem na rozgrzaną oliwę. Smażymy 3 minuty na średnim ogniu, szybko je obracając, po czym odstawiamy wszystko do ostygnięcia. Marchewkę ścieramy na tarce. Sałatę rwiemy i wkładamy do miski. Pomidora i obrane jajko kroimy na ósemki, dodajemy do sałaty. Wrzucamy startą marchewkę i wszystko delikatnie mieszamy. Na wierzch sałatki kładziemy ostudzone krewetki. Polewamy oliwą z octem i oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dekorujemy plasterkami cytryny.

Zobacz również ᐅ  Nadziewane pomidory

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *