Mięso mielone, jakie najlepiej kupić?

Ile razy każdy z nas słyszał, by pod żadnym pozorem nie kupować gotowego mięsa mielonego? Że nie wiadomo co w nim jest, albo że zawartość jest na pewno stara i wątpliwej świeżości. Na szczęście czasy, gdy do opakowań mogły trafiać różne fragmenty mięsa minęły bezpowrotnie. Producenci zmuszeni są podawać na opakowaniach dokładny skład produktu oraz datę spożycia, a sieci handlowe restrykcyjnie pilnują wymogów przewozu, przechowywania oraz pakowania w atmosferze ochronnej. W tym artykule postaramy się pokazać w jaki sposób wybierać najlepsze gotowe mięso mielone i jaki jego rodzaj kupić, by cieszyć się doskonałym smakiem i mieć gwarancję spożywania zdrowego produktu.

 

Jakie mięso mielone jest najsmaczniejsze?

 

Już nasze babcie kupując mięso mielone na tradycyjne sznycle wiedziały, że najlepiej smakują zmieszane ze sobą dwa gatunki. Idealne połączenie to wieprzowina i cielęcina, jednak ze względu na wysoką cenę i nieco trudniejszą dostępność tego drugiego rodzaju popularne jest zmieszanie mięsa wieprzowego z drobiowym. Osoby ceniące nisko kaloryczną kuchnię wybierają często indyka, którego mieszają z mięsem z kurczaka – niewytrawny konsument może nawet nie odróżnić, że w składzie bark jest wieprzowiny.

Drugim sposobem jest mieszanie mięsa wieprzowego z wołowiną, choć w polskiej kuchni jest raczej rzadziej stosowane. Z takiego połączenia wykonamy pyszne pulpety lub zrazy w gęstych sosach, które doskonale pasują to tradycyjnej kaszy gryczanej i surówki z kiszonej kapusty. Największą zaletą gotowych mięs mielonych w marketach i dyskontach jest ich przystępna cena – za kilogram zapłacimy często nawet 30 – 40 % mniej, niż za ten sam rodzaj w jednym kawałku.

Gdzie kupować mięso mielone?

 

Jeśli jednak odstręcza nas sama myśl o kupowaniu mięsa mielonego w próżniowym pudełku pozostają nam dwa wyjścia – znaleźć zaufany sklep, gdzie sprzedawca na świeżo zmieli nam wybrany kawałek lub zaopatrzenie się w maszynkę i robienie tego samodzielnie we własnym domu. W tym drugi przypadku możemy zmielić produkt nawet dwa razy, co sprawi że wspominane już pulpety lub farsze będą idealnie kleiste i delikatne w smaku. Równie dobrym rozwiązaniem jest pierwsza propozycja, ponieważ niemal każdy sklep oferuje mielenie mięsa na miejscu – tutaj mamy pewność, że kupujemy dokładnie te kawałki, które chcieliśmy.

Niewątpliwą zaletą jest też praktycznie stuprocentowa gwarancja świeżości – w końcu możemy oglądnąć kawałki, a nawet je powąchać. Największym minusem będzie niestety cena, jeśli jednak nie spożywamy mięsa na co dzień – co jest zresztą wskazane – to lepiej zaopatrywać się w produkty jak najlepszej jakości, a rzadziej lub w mniejszych ilościach. Drugi plus to poznanie dokładnej daty dostaw i zakup produktu tuż po dostarczeniu go od producenta, co również ma niebagatelny wpływa na smak  nasze zdrowie.

Kilka słów na koniec

 

Na pewno na temat gotowego mięsa mielonego narosło wiele mitów i uprzedzeń, ale nie ma się czemu dziwić – producenci i duże sieci handlowe jeszcze kilka lat temu w ten sposób upłynniały nie najświeższe już produkty. Na szczęście świadomość konsumentów oraz nagłaśnianie afer związanych z wprowadzaniem do obrotu starego lub nawet zepsutego mięsa zrobiły swoje i dziś możemy spokojnie kupować również gotowe paczki z mięsem mielonym w markecie. Nie zapomnijmy jednak po otworzeniu dokładnie go obejrzeć oraz powąchać – tak na wszelki wypadek.

 

Kup mięso mielone bez wychodzenia z domu: https://www.e-piotripawel.pl/kategoria/wedliny-i-mieso/951

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *