Proste i efektowne. Korzystajcie, póki pomidory są jeszcze piękne, czerwoene, pachnące i „jadalne”. I pamiętajcie – jeśli jajka, to tylko te z oznaczeniem „1” lub „0”! Dla dobra Waszego i kur 😉
Składniki:
- 2 spore pomidory o regularnym, owalnym kształcie
- 2 jajka
- Bułka tarta
- Szczypiorek
- Szczypta tartego parmezanu
- Oliwa z oliwek
- Sól, świeżo mielony pieprz
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Z umytych pomidorów odcinamy wierzchni „kapelusz” i drylujemy ich środek. Wnętrze pomidorów skrapiamy oliwą i delikatnie obsypujemy bułką tartą przesianą ze szczyptą soli. Do pomidorów wbijamy po jednym jajku, wierzch pieprzymy i posypujemy niewielką ilością parmezanu. Pomidorowe „miseczki” wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut. Gotowe danie posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.