Proste i efektowne. Korzystajcie, póki pomidory są jeszcze piękne, czerwoene, pachnące i „jadalne”. I pamiętajcie – jeśli jajka, to tylko te z oznaczeniem „1” lub „0”! Dla dobra Waszego i kur 😉

Składniki:

  • 2 spore pomidory o regularnym, owalnym kształcie
  • 2 jajka
  • Bułka tarta
  • Szczypiorek
  • Szczypta tartego parmezanu
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, świeżo mielony pieprz

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Z umytych pomidorów odcinamy wierzchni „kapelusz” i drylujemy ich środek. Wnętrze pomidorów skrapiamy oliwą i delikatnie obsypujemy bułką tartą przesianą ze szczyptą soli. Do pomidorów wbijamy po jednym jajku, wierzch pieprzymy i posypujemy niewielką ilością parmezanu. Pomidorowe „miseczki” wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut. Gotowe danie posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

Zobacz również ᐅ  Puszysta jajecznica z serkiem wiejskim - proteinowa bomba śniadaniowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *