Prawdziwa kulinarna wyższa szkoła jazdy. Chcecie zmierzyć się z legendą? Za pierwszym razem podobno nie wychodzi. Mimo to spróbujcie – naprawdę warto!
Suflet serowy – składniki:
- 4 jajka
- 100 g sera cheddar
- 50 g sera gouda
- 2 łyżeczki bułki tartej
- 50 g mąki
- 30 g masła
- ¾ szklanki mleka
- sól, świeżo zmielony pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- tłuszcz do posmarowania formy
Żółtka jajek oddzielić od białek. Sery zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Żółtka ucieramy z małą szczyptą soli, gałką muszkatołową, pieprzem i startym serem.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i przesmażamy. Zmniejszamy ogień, stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając. Do powstałej masy ostrożnie dodajemy żółtka z serem.
Białka ubijamy na puszystą, niezbyt sztywną pianę. Mieszamy delikatnie z masą żółtkową i bułką tartą. Nakładamy do wysmarowanych tłuszczem foremek i pieczemy około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Podajemy natychmiast po wyjęciu!