Suflet warty grzechu… i wysiłku

Prawdziwa kulinarna wyższa szkoła jazdy. Chcecie zmierzyć się z legendą? Za pierwszym razem podobno nie wychodzi. Mimo to spróbujcie – naprawdę warto!

Suflet serowy – składniki:

  • 4 jajka
  • 100 g sera cheddar
  • 50 g sera gouda
  • 2 łyżeczki bułki tartej
  • 50 g mąki
  • 30 g masła
  • ¾ szklanki mleka
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • tłuszcz do posmarowania formy

Żółtka jajek oddzielić od białek. Sery zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Żółtka ucieramy z małą szczyptą soli, gałką muszkatołową, pieprzem i startym serem.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i przesmażamy. Zmniejszamy ogień, stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając. Do powstałej masy ostrożnie dodajemy żółtka z serem.

Białka ubijamy na puszystą, niezbyt sztywną pianę. Mieszamy delikatnie z masą żółtkową i bułką tartą. Nakładamy do wysmarowanych tłuszczem foremek i pieczemy około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Podajemy natychmiast po wyjęciu!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *