Hummus – kultowa pasta z ciecierzycy, pochodząca z Libanu i popularna w kuchniach Bliskiego Wschodu i rejonu Morza Śródziemnego, to skoncentrowana bomba witamin i białka, a przy tym naprawdę smaczny dodatek do tostów, pity, ciabatty i pokrojonych w paski warzyw i oliwek. Uwielbiany przez wegetarian przysmak możemy zrobić sami w zaciszu domowym – bez chemii i sztucznych polepszaczy, które niestety często „wzbogacają” gotowe produkty w słoiczkach.
Domowy hummus – składniki:
- 200 g suchych ziaren ciecierzycy, namoczonych przez całą noc w wodzie (ewentualnie puszka cieciorki konserwowej)
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki pasty tahini (uprażony i zmielony sezam z oliwą i olejem sezamowym – pycha! można zrobić samemu lub kupić gotowy w sklepie z żywnością orientalną. Przyda się w kuchni nie raz!)
- Szczypta soli
- Szczypta kuminu
- 1 łyżeczka posiekanej kolendry
- Sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Namoczoną ciecierzycę gotujemy do miękkości (ponad 1 godzinę – ziarna mają dawać się rozcierać w palcach). Odcedzamy, przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i blendujemy wszystko na gładką masę. Gotowe!