Dzisiaj podróż do słonecznej Katalonii. Niech Was nie zwiedzie nazwa – to nie taki zwyczajny chleb z pomidorem to kanapki z prawdziwie hiszpańskim temperamentem!
Składniki:
- 4 grube kromki pszennego chleba
- 2 dojrzałe pomidory
- Oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- Sól, grubo mielony pieprz
- Zioła prowansalskie
Kromki chleba smarujemy oliwą. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z solą, pieprzem i szczyptą ziół prowansalskich. Czosnek przeciskamy przez praskę, smarujemy nim chleb. Kromki obsmażamy szybko na gorącej oliwie z obu stron, po czym nakładamy na nie pomidory. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.