Pan con Tomate

Dzisiaj podróż do słonecznej Katalonii. Niech Was nie zwiedzie nazwa – to nie taki zwyczajny chleb z pomidorem  to kanapki z prawdziwie hiszpańskim temperamentem!

Składniki:

  • 4 grube kromki pszennego chleba
  • 2 dojrzałe pomidory
  • Oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, grubo mielony pieprz
  • Zioła prowansalskie

Kromki chleba smarujemy oliwą. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z solą, pieprzem i szczyptą ziół prowansalskich. Czosnek przeciskamy przez praskę, smarujemy nim chleb. Kromki obsmażamy szybko na gorącej oliwie z obu stron, po czym nakładamy na nie pomidory. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *