Pasztet w wersji wege – przekona nawet mięsożercę

I znów ciecierzyca! Tym razem jednak zabierzemy się za coś nieco bardziej skomplikowanego niż hummus. Będzie zdrowo, lekko, wege, a przede wszystkim bardzo smacznie!
 
Pasztet wege na bazie soi i ciecierzycy – składniki:
½ szklanki soi
1 szklanka ciecierzycy
½ szklanki kaszy jęczmiennej
2 jajka
1 duża marchew
1 korzeń pietruszki
1 seler
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
½ szklanki oliwy
2 łyżki majeranku
Natka pietruszki
2 garści pestek słonecznika
Sól, pieprz
Ziarna soi i ciecierzycy moczymy przez kilka godzin, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Kaszę jęczmienną gotujemy.
Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na oliwie. Marchew, korzeń pietruszki i seler gotujemy al dente.
Ugotowane warzywa, soję i ciecierzycę mielimy blenderem na gładką masę. Dodajemy zeszkloną cebulę z czosnkiem, jajka, majeranek, pieprz , sos sojowy i szczyptę soli oraz kaszę jęczmienną. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie.
Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem podłużnej formy. Na wierzchu posypujemy pestkami słonecznika.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy pasztet przez około 1 godzinę.
Podajemy na zimno, ze świeżą bagietką lub nakładać na tartaletki.

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *