Pełnoziarniste muffinki z suszoną śliwką

Śniadanie na dobre trawienie. Pełne ziarno i suszone śliwki to prawdziwa błonnikowa „bomba” w najpyszniejszym wydaniu!

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ½ szklanki otrąb pszennych lub pszenno-owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¾ szklanki miodu
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 100 gram oleju
  • 15 dużych śliwek kalifornijskich
  • Paczka płatków migdałowych

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka roztrzepujemy w osobnej misce, mieszamy z mlekiem, olejem, miodem. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki.

Składniki suche miksujemy krótko z mokrymi, do otrzymanej luźnej masy dorzucamy pokrojone śliwki. Foremki do muffinów napełniamy do ¾ wysokości. Pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza; 15 minut przed końcem czasu pieczenia posypujemy babeczki płatkami migdałowymi (można je uprzednio lekko podprażyć na patelni).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *