Śniadanie na dobre trawienie. Pełne ziarno i suszone śliwki to prawdziwa błonnikowa „bomba” w najpyszniejszym wydaniu!

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ½ szklanki otrąb pszennych lub pszenno-owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¾ szklanki miodu
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 100 gram oleju
  • 15 dużych śliwek kalifornijskich
  • Paczka płatków migdałowych

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka roztrzepujemy w osobnej misce, mieszamy z mlekiem, olejem, miodem. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki.

Składniki suche miksujemy krótko z mokrymi, do otrzymanej luźnej masy dorzucamy pokrojone śliwki. Foremki do muffinów napełniamy do ¾ wysokości. Pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza; 15 minut przed końcem czasu pieczenia posypujemy babeczki płatkami migdałowymi (można je uprzednio lekko podprażyć na patelni).

Zobacz również ᐅ  Koktajl truskawkowy - niebiański poranek!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *