Proste do przyrządzenia, pyszne i chrupiące placuszki z warzywa, którego mamy teraz pod dostatkiem. Cukinia na pierwszy plan!

Składniki:

  • 1 duża cukinia (lub 2 mniejsze)
  • 2 jajka
  • 180 g mąki
  • 1 mała kalarepka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • Garść posiekanego koperku
  • Garść posiekanego szczypiorku
  • Tymainek
  • 1 ząbek czoesnku
  • Sól
  • Grubo mielony pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • kwaśna śmietana lub jogurt bałkański
  • Świeża mięta

Cukinię ścieramy na tarce na wiórki. Solimy, odstawiamy na 15 minut, po czym dokładnie odciskamy na gęstym sicie.

Dodajemy jajko, obraną i startą na tarce kalarepkę, posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, grubo mielony pieprz, po czym cały czas mieszając dodajemy mąkę. Ciasto (powinno mieć dość rzadką, ale nie zbyt zwartą konsystencję – możemy ją poprawić dodając – w zależności od potrzeby – odrobinę mąki lub mleka) odstawiamy na 15-20 minut.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Na gorący tłuszcz nakładamy niewielkie porcje ciasta, smażymy placki z obu stron na złocisty kolor. Podajemy gorące, z zimną kwaśną śmietaną lub jogurtem bałkańskim skropionym oliwą z oliwek i ozdobione listkami świeżej mięty.

 

Zobacz również ᐅ  Pasztet w wersji wege - przekona nawet mięsożercę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *