Proste do przyrządzenia, pyszne i chrupiące placuszki z warzywa, którego mamy teraz pod dostatkiem. Cukinia na pierwszy plan!
Składniki:
- 1 duża cukinia (lub 2 mniejsze)
- 2 jajka
- 180 g mąki
- 1 mała kalarepka
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko
- Garść posiekanego koperku
- Garść posiekanego szczypiorku
- Tymainek
- 1 ząbek czoesnku
- Sól
- Grubo mielony pieprz
- Oliwa z oliwek
- kwaśna śmietana lub jogurt bałkański
- Świeża mięta
Cukinię ścieramy na tarce na wiórki. Solimy, odstawiamy na 15 minut, po czym dokładnie odciskamy na gęstym sicie.
Dodajemy jajko, obraną i startą na tarce kalarepkę, posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, grubo mielony pieprz, po czym cały czas mieszając dodajemy mąkę. Ciasto (powinno mieć dość rzadką, ale nie zbyt zwartą konsystencję – możemy ją poprawić dodając – w zależności od potrzeby – odrobinę mąki lub mleka) odstawiamy na 15-20 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Na gorący tłuszcz nakładamy niewielkie porcje ciasta, smażymy placki z obu stron na złocisty kolor. Podajemy gorące, z zimną kwaśną śmietaną lub jogurtem bałkańskim skropionym oliwą z oliwek i ozdobione listkami świeżej mięty.