Pomidor z mozzarellą na ciepło – pyszne wegetariańskie stosiki

Małe co nieco dla miłośników mozzarelli, którym znudziła się klasyczna sałatka caprese…

Składniki:

  • 2 pomidory
  • 1 kula mozzarelli
  • Garść orzechów nerkowca
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka mleka
  • Pesto (ze słoiczka lub własnej roboty)
  • Sól, pieprz
  • Bazylia świeża lub suszona
  • Oliwa z oliwek
  • Bagietka

Jajko roztrzepujemy z mąką i mlekiem, dodajemy małą szczyptę soli i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy i smażymy małe, puszyste placuszki, aż do zrumienienia. Możemy też usmażyć jeden większy omlet i wykroić z niego szklanką mniejsze, okrągłe formy.

Pomidory i mozzarellę kroimy na dość grube plastry. Na każdym mini-omleciku układamy plaster pomidora, smarujemy jego powierzchnię cienką warstwą pesto, kładziemy plaster sera, znów pomidor posmarowany pesto i znów plaster mozzarelli. Tak ułożone „stosiki” polewamy odrobiną oliwy z oliwek, posypujemy orzechami nerkowca i zapiekamy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Podajemy gorące z zapiekaną bagietką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *