Małe co nieco dla miłośników mozzarelli, którym znudziła się klasyczna sałatka caprese…
Składniki:
- 2 pomidory
- 1 kula mozzarelli
- Garść orzechów nerkowca
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżeczka mleka
- Pesto (ze słoiczka lub własnej roboty)
- Sól, pieprz
- Bazylia świeża lub suszona
- Oliwa z oliwek
- Bagietka
Jajko roztrzepujemy z mąką i mlekiem, dodajemy małą szczyptę soli i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy i smażymy małe, puszyste placuszki, aż do zrumienienia. Możemy też usmażyć jeden większy omlet i wykroić z niego szklanką mniejsze, okrągłe formy.
Pomidory i mozzarellę kroimy na dość grube plastry. Na każdym mini-omleciku układamy plaster pomidora, smarujemy jego powierzchnię cienką warstwą pesto, kładziemy plaster sera, znów pomidor posmarowany pesto i znów plaster mozzarelli. Tak ułożone „stosiki” polewamy odrobiną oliwy z oliwek, posypujemy orzechami nerkowca i zapiekamy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Podajemy gorące z zapiekaną bagietką.