Tym razem śniadanie bardzo tradycyjne. Klasyka wielkanocnego stołu!
Jajka nadziewane smakowitą pastą to jednak szlagier, który sprawdza się też na co dzień. Tajemnica tkwi w pysznej paście, którą faszerujemy połówki jajek. Proponujemy tę z tuńczyka i wiosennie żółtą z dodatkiem curry.
Jajka nadziewane pastą z tuńczyka
Składniki:
- 4 jajka ugotowanych na twardo
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 3 łyżki majonezu
- Garść drobno posiekanego szczypiorku
- Kilka czarnych oliwek
- Kilka listków pietruszki
- Sól, pieprz
Jajka obieramy ze skorupek, każdej jajko kroimy na pół (wzdłuż). Ostrożnie wyjmujemy żółtka. Miksujemy żółtka blenderem na gładką masę wraz z osączonym tuńczykiem i majonezem. Dodajemy szczypiorek i pokrojone oliwki, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Za pomocą szprycy do kremów nakładamy masę na połówki jajek.
Dekorujemy plasterkami zielonego ogórka i listkami pietruszki.
Jajka nadziewane pasta curry
- 4 jajka
- 3 łyżki majonezu
- 100 g sera gouda
- 1 łyżeczka curry
- Zielony ogórek
- Kawałek papryki marynowanej
- Sól, pieprz
Tak jak w przypadku jajek z masą tuńczykową, z obranych i przekrojonych na pół jajek wyjmujemy żółtka i miksujemy je, dodając tym razem majonez i curry. Do masy dodajemy ser, starty na tarce o drobnych oczkach, doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy pastę na połówki jajek, dekorujemy plasterkami zielonego ogórka i paskami marynowanej papryki.