Prosto z wielkanocnego stołu – tradycyjne nadziewane jajka

Tym razem śniadanie bardzo tradycyjne. Klasyka wielkanocnego stołu!

Jajka nadziewane smakowitą pastą to jednak szlagier, który sprawdza się też na co dzień. Tajemnica tkwi w pysznej paście, którą faszerujemy połówki jajek. Proponujemy tę z tuńczyka i wiosennie żółtą z dodatkiem curry.

Jajka nadziewane pastą z tuńczyka

Składniki:

  • 4 jajka ugotowanych na twardo
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 3 łyżki majonezu
  • Garść drobno posiekanego szczypiorku
  • Kilka czarnych oliwek
  • Kilka listków pietruszki
  • Sól, pieprz

Jajka obieramy ze skorupek, każdej jajko kroimy na pół (wzdłuż). Ostrożnie wyjmujemy żółtka.  Miksujemy żółtka blenderem na gładką masę wraz z osączonym tuńczykiem i majonezem. Dodajemy szczypiorek i pokrojone oliwki, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Za pomocą szprycy do kremów nakładamy masę na połówki jajek.
Dekorujemy plasterkami zielonego ogórka i listkami pietruszki.

Jajka nadziewane pasta curry

  • 4 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • 100 g sera gouda
  • 1 łyżeczka curry
  • Zielony ogórek
  • Kawałek papryki marynowanej
  • Sól, pieprz

Tak jak w przypadku jajek z masą tuńczykową, z obranych i przekrojonych na pół jajek wyjmujemy żółtka i miksujemy je, dodając tym razem majonez i curry. Do masy dodajemy ser, starty na tarce o drobnych oczkach, doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy pastę na połówki jajek, dekorujemy plasterkami zielonego ogórka i paskami marynowanej papryki.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *