Rosyjskie placki oladi z jabłkami

Znowu placki? A czemu nie. Tym razem przepis ze Wschodu: słodko, puszyście, jabłkowo.

  • 500 ml kefiru naturalnego
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 kwaśne, duże jabłka
  • ½ opakowania proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Cukier puder do posypania
  • Śmietana

Kefir, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól miksujemy na gładką masę. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta. Placki smażymy do zrumienienia na rozgrzanym oleju, po czym posypujemy cukrem pudrem. Podajemy ze śmietaną.

2 Comments

  1. Magdula

    Hej, przepis wydaje się całkiem interesujący i prosty, możliwe że wypróbuje. I jeszcze taka uwaga, podając 1/2 opakowania czegoś dobrze by było podać gramaturę opakowania. Ja osobiście kupuje proszek do pieczenia w dużych plastikowych pojemnikach a nie w saszetkach. I taki sposób podawania składników wydaje mi się mało dokładny i zniechęcający.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *