Znowu placki? A czemu nie. Tym razem przepis ze Wschodu: słodko, puszyście, jabłkowo.
- 500 ml kefiru naturalnego
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 2 kwaśne, duże jabłka
- ½ opakowania proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- Cukier puder do posypania
- Śmietana
Kefir, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól miksujemy na gładką masę. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta. Placki smażymy do zrumienienia na rozgrzanym oleju, po czym posypujemy cukrem pudrem. Podajemy ze śmietaną.
Hej, przepis wydaje się całkiem interesujący i prosty, możliwe że wypróbuje. I jeszcze taka uwaga, podając 1/2 opakowania czegoś dobrze by było podać gramaturę opakowania. Ja osobiście kupuje proszek do pieczenia w dużych plastikowych pojemnikach a nie w saszetkach. I taki sposób podawania składników wydaje mi się mało dokładny i zniechęcający.
Oładi, bo oлади :).