Słodkie lasagne – śniadanie dla księżniczek i wiecznych dzieci!

Królewskie śniadanie, które rozweseli każdego malkontenta. Świetne na leniwy niedzielny poranek – dla dzieci, dla zakochanych i dla wszystkich potrzebujących zastrzyku optymizmu!

Składniki:

  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • 300 g serka mascarpone
  • 100 ml zimnej śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 kiwi
  • 4 plastry ananasa
  • Ewentualnie wisienki dekoracyjne

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy stopniowo serek mascarpone i mieszamy na gładką masę. Krem odstawiamy do lodówki.

Płaty ciasto francuskiego składamy podwójnie, pieczemy każdy podwójny płat osobno w wyłożonej papierem do pieczenia formie, ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, na rumiany kolor. Studzimy. Płaty ciasta przekładamy zimnym kremem – jeśli ma być ładnie, to najlepiej szprycą cukierniczą. Kiwi obieramy i kroimy w plastry, plastry ananasa dzielimy na pół. Owoce układamy naprzemiennie na wierzchu „lasagnii”. Możemy udekorować wisienkami maraschino.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *