Królewskie śniadanie, które rozweseli każdego malkontenta. Świetne na leniwy niedzielny poranek – dla dzieci, dla zakochanych i dla wszystkich potrzebujących zastrzyku optymizmu!
Składniki:
- Opakowanie ciasta francuskiego
- 300 g serka mascarpone
- 100 ml zimnej śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru
- 2 kiwi
- 4 plastry ananasa
- Ewentualnie wisienki dekoracyjne
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy stopniowo serek mascarpone i mieszamy na gładką masę. Krem odstawiamy do lodówki.
Płaty ciasto francuskiego składamy podwójnie, pieczemy każdy podwójny płat osobno w wyłożonej papierem do pieczenia formie, ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, na rumiany kolor. Studzimy. Płaty ciasta przekładamy zimnym kremem – jeśli ma być ładnie, to najlepiej szprycą cukierniczą. Kiwi obieramy i kroimy w plastry, plastry ananasa dzielimy na pół. Owoce układamy naprzemiennie na wierzchu „lasagnii”. Możemy udekorować wisienkami maraschino.