Królewskie śniadanie, które rozweseli każdego malkontenta. Świetne na leniwy niedzielny poranek – dla dzieci, dla zakochanych i dla wszystkich potrzebujących zastrzyku optymizmu!

Składniki:

  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • 300 g serka mascarpone
  • 100 ml zimnej śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 kiwi
  • 4 plastry ananasa
  • Ewentualnie wisienki dekoracyjne

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy stopniowo serek mascarpone i mieszamy na gładką masę. Krem odstawiamy do lodówki.

Płaty ciasto francuskiego składamy podwójnie, pieczemy każdy podwójny płat osobno w wyłożonej papierem do pieczenia formie, ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, na rumiany kolor. Studzimy. Płaty ciasta przekładamy zimnym kremem – jeśli ma być ładnie, to najlepiej szprycą cukierniczą. Kiwi obieramy i kroimy w plastry, plastry ananasa dzielimy na pół. Owoce układamy naprzemiennie na wierzchu „lasagnii”. Możemy udekorować wisienkami maraschino.

Zobacz również ᐅ  Smażone jabłka z cynamonem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *