Słodkie placuszki na maślance

Puszyste, kremowe racuszki z truskawkami – śniadanie jak z bajki.

Składniki:

  • 1/2 l maślanki
  • 350 g mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 40 g cukru pudru
  • Szczypta soli
  • olej do smażenia
  • Truskawki
  • Cukier puder do posypania

Jajka roztrzepujemy z maślanką. Dodajemy przesianą mąkę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i solą; ucieramy całość na gładką, puszystą masę. Do ciasta dodajemy sodę oczyszczoną.

Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy łyżką ciasto małymi porcjami. Smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Gorące placuszki podajemy ze świeżymi truskawkami, posypane cukrem pudrem.

 

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *