Puszyste, kremowe racuszki z truskawkami – śniadanie jak z bajki.

Składniki:

  • 1/2 l maślanki
  • 350 g mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 40 g cukru pudru
  • Szczypta soli
  • olej do smażenia
  • Truskawki
  • Cukier puder do posypania

Jajka roztrzepujemy z maślanką. Dodajemy przesianą mąkę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i solą; ucieramy całość na gładką, puszystą masę. Do ciasta dodajemy sodę oczyszczoną.

Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy łyżką ciasto małymi porcjami. Smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Gorące placuszki podajemy ze świeżymi truskawkami, posypane cukrem pudrem.

 

Zobacz również ᐅ  Domowe powidła jak u babci

1 thought on “Słodkie placuszki na maślance

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *