Puszyste, kremowe racuszki z truskawkami – śniadanie jak z bajki.
Składniki:
- 1/2 l maślanki
- 350 g mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 40 g cukru pudru
- Szczypta soli
- olej do smażenia
- Truskawki
- Cukier puder do posypania
Jajka roztrzepujemy z maślanką. Dodajemy przesianą mąkę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i solą; ucieramy całość na gładką, puszystą masę. Do ciasta dodajemy sodę oczyszczoną.
Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy łyżką ciasto małymi porcjami. Smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Gorące placuszki podajemy ze świeżymi truskawkami, posypane cukrem pudrem.
Wypróbowałam właśnie 🙂 pycha – taka słodka kolacja 🙂