Smażone jabłka z cynamonem

Gorące, soczyste plasterki jabłka, słodki miód i rozgrzewający cynamon – zimowe śniadanie idealne!

Składniki:

2 duże kwaskowe jabłka

Łyżka masła

2 łyżki cukru

1 łyżka płynnego miodu

Szczypta cynamonu

Jabłka obieramy, kroimy na plastry grubości ok. 0,5 cm. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy plasterki jabłek i posypujemy cukrem. Smażymy, często przewracając na drugą stronę, aż jabłka się zrumienią. Wykładamy na talerz, polewamy cienkim strumieniem miodu i posypujemy cynamonem. Możemy podawać z kwaśną śmietaną. Jabłka jemy oczywiście prosto po zdjęciu z patelni, kiedy są jeszcze gorące i skwierczące, a skarmelizowany cukier przyjemnie chrupie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *