Śniadanie „na bogato” – pożywne, ale niebanalne sandwiche

Czasami trzeba zjeść solidne, odpowiednio tłuste i kaloryczne śniadanie – czujemy, że bez tego po prostu nie „wystartujemy”. W kąt idą diety i zasady zdrowego odżywiania. Od czasu do czasu wolno, a nawet trzeba! Ale czy taka „dyspensa” musi to oznaczać mało wyrafinowane i nudnawe tradycyjne zestawy, takie jak chleb ze smalcem, kiełbasę czy jajka z bekonem? Niekoniecznie – oto stawiające na nogi, sycące i smakowite, ale niebanalne połączenie. Gwiazda wśród sandwichy!

Składniki:

  • 2 podłużne bułki typu „kornspitz”
  • Dobre masło
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 plastry boczku lub 2 plastry wędzonego łososia
  • 100 g sera brie
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • Kilka kulek winogrona
  • Cebula
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • Sól
  • Grubo mielony pieprz
  • 1 łyżka majonezu
  • Cytryna

Boczek smażymy na patelni, aż będzie chrupiący. Cebulę siekamy w piórka, solimy i karmelizujemy: dusimy pod przykryciem, aż zmięknie, po czym dodajemy cukier i czekamy, aż się rozpuści, dodajemy ocet balsamiczny, smażymy 15 minut na wolnym ogniu (uważamy, by nie przypalić) i zdejmujemy z ognia.

Bułkę przepoławiamy, obie połówki smarujemy masłem. Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę, miąższ przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem na nieregularną pastę. Dodajemy odrobinę soku z cytryny, ziarna kukurydzy, sól, pieprz i słodką paprykę, dokładnie mieszamy i nakładamy obficie na połówki pieczywa. Na wierzch każdej połówki kładziemy plaster boczku lub łososia, po dwa platerki sera brie, karmelizowaną cebulę i kilka przekrojonych na pół kulek winogron. Kanapki posypujemy grubo mielonym pieprzem, wieńczymy odrobina majonezu i „zamykamy” tworząc sandwich. Gotowi na wyzwanie?

 

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *