Soczysty wielowarzywny omlet drwala ;)

Macie dosyć wysublimowanych, cienkich jak pergamin naleśników? Oto omlet – róg obfitości. Czego tu nie ma! Prawdziwa uczta dla osób potrzebujących solidnego, ale zdrowego i lekkostrawnego śniadania.

  • 3 duże jajka „zerówki”
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 spora łyżka dobrego masła (najlepiej klarowanego)
  • 1 spory pomidor
  • ½ zielonej papryki
  • 4 pieczarki
  • 1 papryczka chilli
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 kula sera mozzarella (120 – 125 g)
  • Kilka zielonych oliwek
  • Sól, pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Wszystkie warzywa drobno siekamy (z papryczki chilli wyjmujemy uprzednio pestki i usuwamy błonki). Ser kroimy w grube plastry.

Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, dodajemy sól i pieprz.

Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną cebulę, pomidora, paprykę, papryczkę chilli i pieczarki. Przesmażamy krótko, po czym przestudzamy i dodajemy do masy jajecznej. Następnie dosypujemy jeszcze drobno pokrojone oliwki i posiekany szczypiorek, mieszamy, po czym wlewamy masę na patelnię i smażymy na wolnym ogniu, aż spód się zetnie. Wówczas przewracamy omlet na drugą stronę, na wierzchu kładziemy plastry mozzarelli, zawijamy i smażymy do ścięcia spodu. Podajemy gorące; możemy ozdobić listkami bazylii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *