Solidne śniadanie bez mięsa? To możliwe! Burgery wegetariańskie

Kto powiedział, że wegetarianin nie może zjeść sycącego, treściwego „męskiego” śniadania? Ten bezmięsny burger „oszuka” nawet zdeklarowanego mięsożercę. Pyszny!

Składniki:

  • 2 bułki z pestkami dyni
  • 2 solidne plastry pomidora
  • 2 plastry twardego żółtego sera
  • ¾ puszki cieciorki konserwowej
  • Garść ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 ząbek czsnoku
  • ½ cebuli
  • 1 małe jajko
  • Szczypta posiekanego koperku
  • 2 sosu 1000 Wysp (ewentualnie majonezu)
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz

Cieciorkę miksujemy na gładką masę. Dodajemy do niej jajko, słonecznik, drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, mąkę, szczyptę soli, świeżo mielony pieprz i koperek. Starannie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

Bułki przekrawamy na pół i podpiekamy je w średnio rozgrzanym piekarniku, a ż będą delikatnie chrupiące.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Z cieciorkowej masy formujemy dwa solidne kotlety o średnicy zbliżonej do bułki. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Pod koniec smażenia na kotlety nakładamy plastry sera i zdejmujemy z patelni. Nakładamy na ciepłe połówki bułek posmarowane sosem Tysiąca Wysp lub majonezem, dodajemy po plastrze pomidora i przykrywamy drugą połówką bułek. Podajemy gorące!

One Comment

  1. kali

    Pyszne! Fajną alternatywą dla „tradycyjnych” mięsnych śniadań są też wędliny i parówki sojowe, np. Polsoi, kiełbasy pszeniczne, np. Salve albo po prostu robienie past: słonecznikowej, z fasoli, z ciecierzycy czy z pieczonych warzyw.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *