Trochę zupa, trochę koktajl – bez gotowania i skomplikowanych zabiegów, bardzo zdrowa i orzeźwiająca. Wymarzony posiłek w czasie upałów – od rana do wieczora, również jako pierwsze lub drugie śniadanie! W tej właśnie porannej wersji proponujemy z oczywistych względów wersję bez czosnku, który występuje w przepisie na tradycyjne gazpacho.
Składniki:
- 2 spore, dojrzałe pomidory
- 1 ogórek
- 1 papryka
- ¼ cebuli
- Garść posiekanej natki pietruszki
- 1 kromka białego pieczywa bez skórki
- 1 łyżka soku z limonki, cytryny lub octu winnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Szczypta soli, świeżo mielony pieprz
- Ser kozi lub feta
Wszystkie warzywa miksujemy na gładką masę. Miąższ chleba moczymy w wodzie, po czym dodajemy do masy warzywnej wraz z oliwą, sokiem z limonki, cytryny lub octem, doprawiamy całość solą i pieprzem i miksujemy jeszcze 2 minuty. Zupę schładzamy w lodówce; podajemy z kostkami sera koziego lub sera feta i chrupiącą bagietką.