Szybkie gazpacho

Trochę zupa, trochę koktajl – bez gotowania i skomplikowanych zabiegów, bardzo zdrowa i orzeźwiająca. Wymarzony posiłek w czasie upałów – od rana do wieczora, również jako pierwsze lub drugie śniadanie! W tej właśnie porannej wersji proponujemy z oczywistych względów wersję bez czosnku, który występuje w przepisie na tradycyjne gazpacho.
Składniki:

  • 2 spore, dojrzałe pomidory
  • 1 ogórek
  • 1 papryka
  • ¼ cebuli
  • Garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 kromka białego pieczywa bez skórki
  • 1 łyżka soku z limonki, cytryny lub octu winnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Szczypta soli, świeżo mielony pieprz
  • Ser kozi lub feta

Wszystkie warzywa miksujemy na gładką masę. Miąższ chleba moczymy w wodzie, po czym dodajemy do masy warzywnej wraz z oliwą, sokiem z limonki, cytryny lub octem, doprawiamy całość solą i pieprzem i miksujemy jeszcze 2 minuty. Zupę schładzamy w lodówce; podajemy z kostkami sera koziego lub sera feta i chrupiącą bagietką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *