Witaminy jako podstawa zdrowego trybu życia

Portrait of a pretty woman holding glass with tasty juice

U podstawy każdego szczęśliwego życia leży zdrowie. Świetne jest życie w dobrobycie, inni dopiero w luksusie czują spełnienie, zaś jeszcze innym do szczęścia potrzeba obecność najbliższych. Wszystko to nie będzie cieszyć, gdy  zaszwankuje zdrowie.

Zdrowy tryb życia

Pojęcie tak często używane, że właściwie nikt się nie zastanawia co znaczy. Najczęstsze pierwsze skojarzenie na jego dźwięk, to, że ja pewnie takiego nie prowadzę, skoro rozmówca mnie upomina. Może jednak nie jest tak źle? Zdrowy tryb życia to zachowanie proporcji między pracą a wypoczynkiem, brak poczucia winy, gdy poświęca się tylko sobie kawałek czasu, wystarczająco długi i spokojny sen, ograniczenie stresu i używek, systematyczny ruch na świeżym powietrzu i racjonalna, zbilansowana dieta. Twój tryb życia bardzo odbiega od teorii? Jeśli nie jesteś pracoholikiem, nie wypalasz dwóch paczek papierosów dziennie, spotykasz się czasem z przyjaciółmi i świadomie wydłużasz sobie drogę z kanapy do samochodu, a stamtąd na biurowy fotel, to prawdopodobnie najwięcej do życzenia pozostawia twój sposób odżywiania się.

Dietetycy i lekarze zalecają jedzenie 4-5 posiłków dziennie, niezbyt obfitych, którymi przez cały dzień dostarczasz sobie niezbędne składniki: białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik, mikroelementy i witaminy. Większość dobrze wie, dlaczego w diecie musi znaleźć się pierwszych pięć składników.

Vitamin B1 containing foods

A po co witaminy?

Witaminy to grupa dość różnorodnych związków organicznych, które dla człowieka są egzogenne. Znaczy to tyle, że ludzki organizm nie umie sobie ich wyprodukować. Od niedawna wiadomo, że z pewnymi wyjątkami: z energii słonecznej organizm potrafi syntetyzować witaminę D oraz witaminy B3 i B8. Resztę musimy zjeść: z owocami, warzywami i mięsem. Po co? Bez obecności witamin nie aktywują się enzymy, które z kolej są niezbędne, by zaszły najważniejsze procesy chemiczne w organizmie. W komórkach naszego ciała nieustannie następują rekcje chemiczne. Niektóre tak gwałtowne, że tylko witaminy o działaniu antyoksydacyjnym mogą je uchronić przed zniszczeniem. Wolne rodniki są produktem ważnych dla organizmu procesów utleniania tłuszczu. Mają taką budowę chemiczną, że bardzo szybko wchodzą w reakcję z innymi komórkami. Problem w tym, że uszkadzają ściany komórkowe ważnych cząsteczek, głównie białek i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Te uszkodzone substancje przestają spełniać swoje funkcje, a czasem ulegają zwyrodnieniom. Jeśli z pożywieniem dostarczymy wystarczającą ilość witamin, które są antyoksydantami, to wolne rodniki chętniej wejdą w reakcję z witaminami niż z potrzebnymi nam cząstkami składników odżywczych. Nie dlatego, że wolne rodniki czują do witamin sympatię, ale dlatego, że witaminy są równie chętne jak one do wejścia w reakcję. W ten sposób oksydanty (rodniki) zostają zneutralizowane.

Wartości witamin nie sposób przecenić. Stąd jeśli z jakiegoś powodu mamy ich niedobór, to należy je suplementować, ale po konsultacji z lekarzem, bo hiperwitaminoza (nadmiar) także bywa niebezpieczna.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *