Słodycz przełamana kwaskowym smakiem żurawiny… Pyszne, a do tego zdrowe: mnóstwo błonnika, wapń, antybakteryjne i antyrodnikowe właściwości żurawiny. Czego chcieć więcej? Wracają mrozy, namawiamy do jedzenia ciepłych śniadań!
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych
- ¾ szklanki otrąb
- 3 łyżki cukru, najlepiej trzcinowego
- 2 szklanki mleka
- Filiżanka suszonej żurawiny
Mleko zagotowujemy, dodajemy otręby wymieszane z płatkami owsianymi i cukrem. Gotujemy 7 minut na małym ogniu, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy żurawinę.
Owsiankę zestawiamy z ognia i przelewamy do żaroodpornego naczynia. Posypujemy na wierzchu brązowym cukrem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Zapiekamy 15-20 minut, do zrumienienia.
Taka owsianka to bomba witaminowa i smakowa 🙂
Ale super 🙂 Takie owsianki mogłabym jeść codziennie!