Słodycz przełamana kwaskowym smakiem żurawiny… Pyszne, a do tego zdrowe: mnóstwo błonnika, wapń, antybakteryjne i antyrodnikowe właściwości żurawiny. Czego chcieć więcej? Wracają mrozy, namawiamy do jedzenia ciepłych śniadań!

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • ¾ szklanki otrąb
  • 3 łyżki cukru, najlepiej trzcinowego
  • 2 szklanki mleka
  • Filiżanka suszonej żurawiny

Mleko zagotowujemy, dodajemy otręby wymieszane z płatkami owsianymi i cukrem. Gotujemy 7 minut na małym ogniu, cały czas  mieszając. Na koniec dodajemy żurawinę.

Owsiankę zestawiamy z ognia i przelewamy do żaroodpornego naczynia. Posypujemy na wierzchu brązowym cukrem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Zapiekamy 15-20 minut, do zrumienienia.

Zobacz również ᐅ  Garść pomysłów na serek wiejski - na słodko, na słono...

2 thoughts on “Zapiekana owsianka żurawinowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *