Tofu to tradycyjny twarożek sojowy o orientalnym rodowodzie, coraz częściej adaptowany do rozmaitych przepisów kuchni europejskiej. To produkt jednocześnie ciekawy i łatwy do zaaranżowania: ma neutralny, nieokreślony smak – niektórzy mówią, że jest całkowicie pozbawiony aromatu. Jednocześnie ma tajemniczą moc podkreślania smaków towarzyszących mu w daniu.
Zapiekanka z tofu
- Świeża, długa pełnoziarnista bułka (półbagietka)
- Kostka tofu
- 1 dojrzałe awokado
- 5 pomidorków koktajlowych
- Kiełki słonecznika
- Masło orzechowe
Bułkę przekrawamy na pół, każdą połówkę smarujemy masłem orzechowym. Tofu kroimy w plastry i obkładamy nimi połówki bagietki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekamy około 7 – 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy bułki i kładziemy na rozpuszczonym serze plastry awokado i pomidorki. Dekorujemy obficie kiełkami.