Tofu to tradycyjny twarożek sojowy o orientalnym rodowodzie, coraz częściej adaptowany do rozmaitych przepisów kuchni europejskiej. To produkt jednocześnie ciekawy i łatwy do zaaranżowania: ma neutralny, nieokreślony smak – niektórzy mówią, że jest całkowicie pozbawiony aromatu. Jednocześnie ma tajemniczą moc podkreślania smaków towarzyszących mu w daniu.

Zapiekanka z tofu

  • Świeża, długa pełnoziarnista bułka (półbagietka)
  • Kostka tofu
  • 1 dojrzałe awokado
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • Kiełki słonecznika
  • Masło orzechowe

Bułkę przekrawamy na pół, każdą połówkę smarujemy masłem orzechowym. Tofu kroimy w plastry  i obkładamy nimi połówki bagietki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekamy około 7 – 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy bułki i kładziemy na rozpuszczonym serze plastry awokado i pomidorki. Dekorujemy obficie kiełkami.

Zobacz również ᐅ  Bułka z kurkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *