Zdrowe gotowanie z Bio produktów

Vegetables Bio

 

Chcąc zdrowo się odżywiać szukajmy na sklepowych półkach ekologicznych produktów. Nie zawierają one szkodliwych dla naszego zdrowia konserwantów i substancji chemicznych. Zwykle bio artykuły pochodzące z upraw ekologicznych są opatrzone zielonym listkiem na opakowaniu. Jakie przysmaki możemy ugotować przy ich użyciu?

Czy warto wybierać produkty ekologiczne?

Producenci żywności tylko wówczas mogą uznawać swoje artykuły za „bio”, jeśli wyprodukują je metodami ekologicznymi. Nad regularnym sprawdzaniem, czy podczas jej wytwarzania były przestrzegane wszystkie standardy czuwa specjalna jednostka handlowa produktów rolnych i spożywczych. Produkty, które pozytywnie przejdą wszystkie kontrole mają na opakowaniu świadczące o tym oznaczenie. Chcąc zdrowo się odżywiać i cieszyć się lepszym samopoczuciem każdego dnia, kupujmy bio artykuły. Warto wybierać kasze jęczmienne, mąki kukurydziane, orzechy ziemne, olej kokosowy czy też brązową soczewicę, których skład jest w pełni ekologiczny i objęty certyfikatem kontroli.

Jakie dania można przyrządzić ze zdrowych produktów?

Kasza jęczmienna to jedna z najbardziej popularnych i lubianych odmian kasz w polskich domach. Idealnie smakuje ze świeżymi warzywami ugotowanymi na parze oraz aromatycznymi ziołami. Dobrze komponuje się z sosem grzybowym i ogórkiem konserwowym. Nadaje się również jako dodatek do krupniku lub innych smacznych zup. Spożywając ją w większej ilości warto wybierać więc kaszę bio, która pochodzi z ekologicznych upraw. Mamy wówczas pewność, że nie zawiera żadnych szkodliwych dla nas i naszej rodziny substancji.

 

Brązowej soczewicy możemy użyć do ugotowania pysznej zupy, ale również do puree, wegetariańskiego pasztetu czy sałatki. Cukier w wielu deserach warto zastąpić ekologicznym syropem klonowym. Jest on bardzo pożywny i będzie idealnym dodatkiem do domowych wypieków, wafli oraz naleśników podawanych na słodko.

Bio / bulle verte

Produktem ekologicznym, który jest bardzo smaczny i stanowi dodatek do licznych potraw są płatki gryczane. Mają podobne właściwości jak kasza gryczana, a uzyskuje się je z gniecionych ziaren gryki. Z ich pomocą można przyrządzić pyszne muesli ze świeżymi owocami, upiec chleb gryczany. Możemy również zastosować płatki do potraw mięsnych i zup.

 

Bardzo zdrowy jest też olej kokosowy, na którym z powodzeniem możemy smażyć naleśniki, mięso, szklić cebulę czy też przyrządzać jajecznicę oraz omlety. Jest zdrowszym odpowiednikiem oleju czy margaryny. Warto też olejem kokosowym smarować pieczywo. Nie podwyższa on poziomu cholesterolu, więc taka zmiana na pewno wyjdzie nam na zdrowie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *