Kawa w zimowy poranek powinna być jeszcze bardziej aromatyczna, rozgrzewająca i pobudzająca niż zwykle. Dlatego poświęćmy na jej przygotowanie trochę więcej czasu.
Kawa z pomarańczą, cynamonem i kardamonem
Składniki:
- 2 łyżeczki mielonej kawy
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki (lub 2 ziarna, roztłuczone w moździerzu) kardamonu
- Miód lub cukier waniliowy do smaku – w zależności od upodobań 1-2 łyżeczki
- 1 niewielka pomarańcza
- Śmietanka kremówka
- Cukier trzcinowy do dekoracji
Pomarańczę dokładnie szorujemy i sparzamy, kroimy w cząstki lub plastry. Do garnuszka wlewamy 250 ml wody. Doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy kawę i przyprawy oraz cząstki pomarańczy (2 zostawiamy do dekoracji). Gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty. W tym czasie ubijamy kremówkę z miodem lub cukrem waniliowym. Następnie kawę przecedzamy, wlewamy do filiżanki i dodajemy śmietankę. Dekorujemy świeżą pomarańczą i odrobiną brązowego cukru.
trzeba będzie zrobić bo to moje smaki