Zimowa kawa z pomarańczą

Kawa w zimowy poranek powinna być jeszcze bardziej aromatyczna, rozgrzewająca i pobudzająca niż zwykle. Dlatego poświęćmy na jej przygotowanie trochę więcej czasu.

Kawa z pomarańczą, cynamonem i kardamonem

Składniki:

  • 2 łyżeczki mielonej kawy
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki (lub 2 ziarna, roztłuczone w moździerzu) kardamonu
  • Miód lub cukier waniliowy do smaku – w zależności od upodobań 1-2 łyżeczki
  • 1 niewielka pomarańcza
  • Śmietanka kremówka
  • Cukier trzcinowy do dekoracji

Pomarańczę dokładnie szorujemy i sparzamy, kroimy w cząstki lub plastry. Do garnuszka wlewamy 250 ml wody. Doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy kawę i przyprawy oraz cząstki pomarańczy (2 zostawiamy do dekoracji). Gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty. W tym czasie ubijamy kremówkę z miodem lub cukrem waniliowym. Następnie kawę przecedzamy, wlewamy do filiżanki i dodajemy śmietankę. Dekorujemy świeżą pomarańczą i odrobiną brązowego cukru.

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *